Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед.
0886 39 25 96

Ягодинската пещера


Разположена на десния бряг на Буйновска река и като част от Буйновското ждрелоЯгодинската пещера е сред най-посещаваните пещери в България. Намира се на 3 км от с. Ягодина. Общата дължина на галериите на пещерата е над осем километра и това я нарежда сред най-дългите у нас. В пещерата се влиза през специално направен вход към най-долния от нейните три етажа, който е благоустроен и осветен. Температурата в него е между 6 и 8 ° С целогодишно.Входът на Ягодинска пещера

До входа на пещерата е поставена паметна плоча на основателя на спелеологията в Средни Родопи – Димитър Райчев.Паметна плоча на Димитър РайчевЯгодинската пещера е част от 100-те национални туристически обекта. В някои от залите ѝ се провеждат множество тържествени церемонии – в Ритуалната зала, оборудвана с олтар, много влюбени сключват брак, а в т.нар. Новогодишна зала местните спелеолози посрещат Нова година. От тази зала започва туристическата обиколка на пещерата по маршрут с дължина около километър, който разкрива красив подземен свят, формиран в продължение на хиляди години – причина поради която е добре да помним, че не е редно да си чупим от сталактитите за спомен.пещерни перли В Ягодинската пещера са представени почти всички видове пещерни образувания – драперии, сталагмити, цевични сталактити, сталактони, леопардова кожа, пещерни бисери и много други.

Ягодинска пещера, Западни Родипи

Освен с множеството красиви образувания и пещерните перли, единствени у нас, Ягодинската пещера е известна и с това, че е била обитавана от енеолита (каменно-медната епоха). Специална музейна експозиция разкрива откритите останки от жилище, керамични съдове, оръдия на труда, керамична пещ и др. Проучванията показват, че на това място са живели древни майстори-грънчари, които са добивали глината от вътрешността на пещерата и са изработвали различни изделия. Експозицията е оформена в естествения вход на пещерата, който е на около километър надолу по течението на Буйновска река, след изкуствения вход през който се правят туристическите посещения в благоустроения етаж на пещерата. Беседата трае около 20 минути и за нея се заплаща отделна такса. Тази експозиция се консервира и е затворена за посещения през есенно-зимния период.

Ягодинската пещера е едно от важните места за опазване на популациите на прилепи у нас. През различните сезони в пещерата са регистрирани 11 вида, като 6 от тях са приоритетни за опазване в цяла Европа: Малък подковонос, Голям подковонос, Голям нощник, Остроух нощник, Дългоух нощник и Трицветен нощник.

Работно време: От 9.00 – 16.00 часа, без почивен ден. Влизане на всеки кръгъл час, в 16.00 влиза последната група.

За контакти: 0889 903 642.

Още снимки от Западни Родопи ще намерите тук.