Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед.
0886 39 25 96

Селски туризъм – Южните села на високите Западни Родопи


Чарът на Родопите е в срещите с местните хора – отрудени и гостоприемни. В селцата, които са съхранили самобитността си, домакините ще ви посрещнат с домашно приготвени традиционни ястия – пататник, клин, чай и сладко от горски плодове. Според сезона по ваше желание може да се включите в традиционни дейности като косене на трева, цепене на дърва, събиране на билки и гъби, и др. В Западни Родопи селски туризъм успешно развиват в селата Ягодина, Борино, Триград, Равногор, Гьоврен, Буйново, Чала, както и градовете Брацигово, Девин и Доспат.

Туристически пакет
ЮЖНИТЕ СЕЛА  НА ВИСОКИТЕ ЗАПАДНИ РОДОПИ

(шест дни, дълъг маршрут)

 1 ден. Пристигане в село Триград и настаняване в селска къща за гости. Запознаване със стопаните и обяд. Следобед –  разходка до „Триградското ждрело” и разглеждане на пропастната пещера „Дяволското гърло” (общо около 3 часа). Връщане в селото. Вечеря с домашно приготвени местни гозби и ястия. Нощувка.

2 ден. Закуска. Пешеходен преход (4-5 часа) до село Буйново през селата Водни пад и Кожари. Пристигане и настаняване в селска къща за гости. Обяд. След обяда – разходка в района и време за отдих. Вечеря. Нощувка.

3 ден. Закуска. Пешеходен преход (5 часа) до село Чала. Пътеката минава през красиви родопски поляни и обзорния връх „Виденица”. Пристигане и настаняване в селска къща за гости. Обяд. Следобед – разходка в района и време за отдих. Вечеря с домашно приготвени местни гозби и ястия. Нощувка.

4 ден. Закуска. Пешеходен преход до природния феномен „Ягодинската пещера” (1,30 часа). Разглеждане на красивата пещера, която е част от Стоте национални туристически обекта. Обяд в района на пещерата. Пешеходен преход до село Ягодина (1.5 – 2 ч). Пристигане и настаняване в селска къща за гости. Вечеря с домашно приготвени, характерни за Родопите, гозби и ястия. Възможност за организиране на фолклорна вчер. Нощувка.

5 ден. Закуска. Опитване на знаменития лечебен триградски (мурсалски) чай и на сладко от горски ягоди. Пешеходен преход от 1 час до известната панорамна площадка „Орлово Око” (1563 м.), откъдето се разкрива великолепна гледка към «Буйновското ждрело» и околните върхове. Време за снимки и отдих в района. Следобед (сух пакет) – пешеходен преход (около 3-4 часа) до село Гьоврен. Пристигане и настаняване в селска къща за гости. Вечеря. Нощувка.

6 ден. Закуска. Разходка в района на селото и запознаване със селскостопански дейности, с местните билки; бране на горски плодове. Обяд и отпътуване.

За хората, които не разполагат с 6 дни, разработен е тридневен вариант на пътуването – с две нощувки.

Високите села Западни Родопи, туристически маршрути

Виж още:

Кратък маршрут, Западни родопиКратък маршрут (3 дни):
Туристически пакет : „На гости в магичното село Чала”