Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед.
0886 39 25 96

Харамийска пещера


Харамийска пещера е предпочитан обект за приключенски туризъм в Западни Родопи. Тя е проходна пещера и предлага екстремно изживяване и преодоляване на обичайните човешки страхове – от високо, тясно, тъмно. За влизане в пещерата са необходими алпийско и спелеоложко оборудване, което се подсигурява от опитните водачи от пещерен клуб „Силивряк”Триград. В пещерата се влиза след предварително записване. Допускат се  деца над 5 години с придружител. дете в харамийска пещера

Харамийската пещера се намира близо до с. Триград, община Девин. Тя е част от Триградския пещерен район, който обхваща дебели протерозойски мрамори в горното течение на реките Въча, Буйновска, Триградска, Мугленска и Широкалъшка. До входа на пещерата се стига по тясна пътечка, която тръгва от паркинга при пещерата Дяволското гърло и минава през красива борова гора.

гората преди харамийска пещера
Харамийската пещера е съставена от две различни пещери, които са обединени от обширна пропаст. До входа се достига се след изкачване по 20-метрова отвесна стена, с необходимото осигуряване. След това се минава по наклонен възходящ участък, обезопасен с метално въже.

изкачване към харамийската пещера

В пещерата са открити останки от първобитни хора – техни макети, разположени в естествено осветената част в близост до входа, са една от атракциите в Харамийската пещера. Вътрешната част не е оборудвана със светлини, поради което е добре да сте оборудвани с челник. Във вътрешността на пещерата има няколко малки зали. Входът на една от тях е много тесен – преминава се пълзешком, поради което пък е добре да си носите подходящи дрехи, за които да не жалите, че са омазани с кал.

харамийската дупка

Следва най-интересната и вълнуваща част на пещерата – спускане в 43-метровата пропаст към огромна зала, дъното на която е покрито с каменни блокове. Тази зала е естествено осветена от изхода на пещерата. От него пътеката се връща до паркинга при пещерата „Дяволското гърло”.

Влизането в Харамийска пещера става след предварително записване. Повече информация можете да получите от планинските водачи:
Емил Бразгов – 0888 314 658
Младен Хаджийски – 0899 982 511

Още снимки от Западни Родопи ще намерите тук.