Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед.
0886 39 25 96

Сезонен пакет Лято


Лятото е сезон за приключения и движение! С тридневния маршрут „Резервати, ждрела и пещери“ ще видите най-характерните обекти в Западни Родопи. Ако регионът Ви хареса, можете да го опознаете постепенно във всичките му аспекти – ползвайки останалите пакети и маршрути.

Резервати, ждрела и пещери

1 ден. Пристигане и настаняване в селска къща за гости/семеен хотел в село Триград. Обяд.

Следобед – пешеходен преход до Чаирски езера и резервата Шабаница (около 4-5 часа в двете посоки). Вечеря с домашно приготвени местни гозби и ястия. Почивка и нощувка.Чаирски езера

2 ден. След закуска – целодневен пешеходен преход до Буйновското ждрело и разглеждане на Ягодинската пещера. Обяд в района на пещерата или в село Ягодина. Изкачване до платформата „Орлово око“, изградена над Буйновското ждрело, откъдето се разкрива великолепна гледка към ждрелото и селата Ягодина и Чала (възможно е ползването на автомобил с висока проходимост – 4х4). Вечеря в Триград – местни специалитети.

3 ден. След закуска – разходка по Триградското ждрело и разглеждане на пещерата Дяволското гърло.

Отпътуване.

 Други интересни туристически обекти и атракции, които да посетите в района:

„Слонът“ – природно скално образувание, поразително наподобяващо слон. Намира се на 5 километра по асфалтовият път  от гр. Девин в посока Доспат.

Параклис „Свети  Георги“ – намира се в землището на гр. Девин, на левият бряг на река Девинска. От  параклиса се разкриват красиви гледки към долината на реката и към града. До него се достига по асфалтов път – на 2 км от центъра на града и след това по пътека – 10 мин.

Параклис „Свети  Дух“ – намира се в землището на гр. Девин, на северните склонове на планината над града. До него се достига по пътека за около 1 час от центъра на града.

Църквата „Свети Иван Рилски“ в Девин, построена през 1936 г., посветена на най-големия български светец, закрилник на България – Св. Иван Рилски.

Водопадът „Самодивско пръскало“ – в местността „Струилски дол” е един от най-красивите и високи водопади в Родопите  и България. Височината на водния пад е около 45-50 м, като водата пада почти директно, плъзгайки се по ръбовете на скален рид. Намира се в страни от приказната екопътека „Струилица-Калето-Лъката” на около 1 час 30 мин по пътека от град Девин.

Град Доспат и язовир „Доспат“ – пристигайки в гр. Доспат Вие можете да разгледате уникалната изложба на български родопски носии в местното читалище,  да отидете на риболов (костур,  шаран, кефал, уклей, червеноперка и пъстърва)  или да се разходите  с лодка по язовира, да обядвате в рибен ресторант. Доспат е на 39 км по асфалтов път  от Девин

Село Триград – пристигайки в с. Триград можете да посетите пещерата Дяволското гърло, „Музеят на Мечката”, да участвате в екстремно приключение в Харамийската пещера, да направите целодневен пешеходен преход по маркирана пътека до защитената местност „Чаирите” или до резервата „Шабаница”. Триград се намира на 26 км по асфалтов път  от гр. Девин.

Село Ягодина – пристигайки в с. Ягодина можете да посетите красивото Буйновско ждрело и Ягодинската пещера в него, да погледнете от високо над Родопа планина от панорамната площадка „Орлово око”. Намира се на 23 км по асфалтов път  от гр. Девин.

Виж още:

Кратък маршрут, Западни родопиКратък маршрут:

Сезонен пакет Есен