Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед.
0886 39 25 96

Община Доспат


В обхвата на община Доспат попадат гр. Доспат и 7 села /с. Барутин, с. Змеица, с. Любча, с. Бръщен, с. Късак, с. Црънча и с. Чавдар/ с население общо 9116 жители. Успешно се развиват селски, еко и риболовен туризъм. Настанителната база се намира основно в града, но интересни обекти за посещение има на територията на цялата община. Общината разполага с множество заведения за хранене и развлечения – кафенета, сладкарници, класически ресторанти, ресторанти за национална кухня, механи и др. В община Доспат има и рибен ресторант, в който можете да опитате вкусната доспатска пъстърва. Територията на община Доспат е обградена от запад и северозапад от Дъбрашкия рид и Велийшкия дял на Родопите. Красивите величествени гори и изключително чистият планински  въздух опияняват и зареждат с енергия и жажда за живот. Горите заемат 70% от територията на общината и са разположени върху 178 хектара.
dospat_lake_sunset-

Един от най-важните туристически ресурси на общината е язовир Доспат. Интересни за туристите са още защитената местност Караджа дере, най-високият връх в региона – Виденица (Гьозтепе), скалното образувание Скалето и др. Ландшафтът, биоразнообразието, чистият въздух и мекият климат са отлични предпоставки за успешното развитие на селски, еко и риболовен туризъм в региона. Доспат е съзерцанието на рибаря, безгрижието на детето, ароматът на борова гора и духът на Родопа планина.

 Град Доспат

Смята се, че град Доспат е основан от владетеля Деспот Слав. Още в древността през града е минавал древен път за Пловдив и Смолян. И днес живописни пътища свързват Доспат с Девин, Смолян, Чепеларе и курорта Пампорово на изток, град Гоце Делчев на запад и Батак на север.town_of_dospat

Името на града, според една от версиите, е взаимствано от името на гръцкото село Доскат. По турско време селището се е наричало Янъкли, което и означава “Горяното”, тъй като се е местило 3 пъти на три различни места. В кратък период се е казвало Хамидие, в летоброенето на султан Хамид. По времето на Втората българска държава, в началото на XII в., горите в този регион са назовавани Славееви, на името на владетеля си – Деспот Алексий Слав, син на сестрата на цар Калоян. Версията, че от титлата му „деспот“ (от гръцки), се е родило и името на града – Доспат, е най-популярна в региона.

 Село Барутин

Селото е разположено около река Доспатска и нейните притоци: Караджа-дере и Чавдарска.  Надморската му височина е 1050 метра.  Барутин е заобиколен с древни борови и смърчови гори с богат дивеч, богата флора и фауна. Край селото е открита една от най-старите трикорабни базилики в Родопите, наред с тези в с. Гела и кв. Езерово в Смолян.  Датирана е към IV-V в. Археологическият комплекс обхваща тракийско оброчище, некропол и християнска базилика, и е археологически паметник с национално значение. В близката местност „Долна Бартина” пък е разкрито тракийско светилище. Интересна историческа забележителност е и намиращият се на около 12 км по течението на реката римски мост, който свидетелства за връзката между Централна Беломорска Тракия с Горно-тракийска низина по времето на Римската империя. kemera_bridge