Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед.
0886 39 25 96

Здравен и СПА туризъм


Кристално чист въздух, вековни гори, лечебни билки и минерални извори в прегръдката на Западни Родопи правят това място любима дестинация за здравен и СПА туризъм. Отпуснете се от ежедневния стрес. Отдайте се на лечебни масажи, разкрасителни  процедури и релаксиращи разходки сред удивителна природа.Погрижете се за здравето си, освободете се от напрежението и умората. Усетете духа и традициите на Западните Родопи. Тук здравословната храна е и вкусна, а топлото родопско гостоприемство ще ви освежи и вдъхнови!

спа-туризъм-басейн

В община Брацигово подходящо за провеждане на климатолечение е курортното селище Васил Петлешков, по-известно като Атолука. То се намира на 4 км от село Равногор, в сърцето на Западните Родопи, на 1500 м надморска височина, сред вековни гори от бял бор и смърч. Околността изобилства от еко пътеки и туристически маршрути. За разлика от повечето планински курорти, Атолука все още може да се нарече диво кътче, почти незасегнато от модернизацията. Местността е изключително красива, малко известна, богата на билки и горски плодове (боровинки, малини и т.н.).

Минералната вода в гр. Брацигово се използва предимно за питейно лечение. Подходяща е при стомашно-чревни, бъбречно-урологични и ендокринни заболявания. Минералната вода от Брацигово е подходяща и за ежедневна употреба от деца с обменни нарушения и наднормено тегло.

Към красивата природа и продължителното слънцегреене, характерни за целия регион, към ресурсите на община Девин следва да бъдат добавени минералните извори и чистият въздух с отрицателна йонизация, които са предпоставка за развитието на балнео и климатолечение. Община Девин разполага с няколко находища на минерална вода и се гордее освен с прочутия си балнео-климатичен курорт Девин, и с Беденските минерални бани, и с естествено газираната минерална вода на с. Михалково. Михалковската минерална вода е най-ценната и интересна въглекисела вода у нас с пълноценно съдържание на свободен въглероден двуокис и експлоатационен дебит от 10.0 л./сек. Тя е единствената естествено газирана вода на Балканите. Водата е хидротермална, хидрокарбонатна, натриево-калциева, флуорна, силициева и въглекисела, с много приятен вкус. Благоприятна за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата, храносмилателната, нервната система и на ендокринно-обменни заболявания.

Минералната вода в региона на гр. Девин е подходяща за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика. Оказва благоприятно действие при бъбречно – урологични заболявания, стомашно-чревни заболявания, жлъчно-чернодробни заболявания, обменни заболявания – различни видове диабет, подагра и хипертония, захарен диабет, хронични професионални интоксикации, и при лица експонирани на вредни вещества. Профилактично влияе срещу кариес, остеопороза, при депонирани в организма радионуклиди. За питейно балнеолечение и балнеопрофилактика е необходимо спазването на строго определени дозировки.

 За външно балнеолечение водата  е подходяща при лечение на:

 контрастен душЗаболявания на опорно двигателния  апарат: артроревматични,  травматично–ортопедични,  професионални заболявания,  неврологични заболявания от  възпалително, травматично и токсично  естество, гинекологични заболявания.

За спортно – профилактични цели в открити и закрити басейни /след охлаждане/.  Заболявания на половата система –  ендометрити, параметрити, стерилитет и др..

Заболявания на сърдечно – съдовата система – хипертонична болест, исхемична болест на сърцето, след инфарктни състояния.

Кожни заболявания – от възпалително, алергично и друго естество – екземи, дерматити, псориазис и др.

СПА хотелите в гр. Девин разполагат с модерно оборудвани консултативно-диагностични центрове и висококвалифицирани специалисти. Програмите, които се предлагат в СПА хотелите са съобразени със здравословното състояние на гостите и индивидуалните им нужди. Освен медицинска консултация, се предлагат още множество уникални СПА процедури, масажи, калолечение и различни терапии с минерална вода и даже с полускъпоценни камъни.

СПА терапия

Предлагаме на вниманието Ви два пакета с продължителност от 2 или 5 нощувки, според времето с което разполагате:

Кратък маршрут, Западни родопиКратък маршрут:
Здраве и отмора в прегръдките на Западни Родопи

Дълъг маршрут, Западни Родопи

 Дълъг маршрут:

Слънце, въздух, минерална вода и здраве в сърцето на Западни Родопи