Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед.
0886 39 25 96

Слонът


Скалният феномен „Слонът“ се намира на брега на Широколъшка река, на около 4 км от град Девин и в близост до кв. Настан, по пътя за гр. Смолян. shirokalashka_river

Разположен е в Широколъшката разломна зона, която има водеща роля в образуването на Триградксия карст и Триградския пещерен район, който е втори по големина в Родопите. В близост се намират най-големите карстови извори в района – при кв. Настан и с. Беден, излизащи на повърхността на границата между окарстените мрамори и неокарстяващите се протерозойски скали под тях. Край реката природата е изваяла причудлива скална фигура, която удивително прилича на слон – удълженото тяло на скалата завършва с хобот, и сякаш се усмихва на туристите, спрели да го погледат.

slona_devin

През 2013 г. по европейски проект на МИРГ „Високи Западни Родопи – Батак, Девин и Доспат” край това интересно скално образувание е изграден кът за риболов, отдих и наблюдение.

tabela_slona

Мястото включва паркинг и беседка с камина. На паркинга са поставени кошчета, в които посетителите да събират своите отпадъци и да не замърсяват природата.

parking_slona_devin

За улеснение на достъпа до реката за туристите и запалените рибари пък са изградени стълбички от природни материали.patechka_ribolovna_zona

Край реката е оформена алея и са поставени пейки за риболовците.

 pejki_zona_ribolov_slona

Повече снимки от Западни Родопи ще намерите тук.