Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед.
0886 39 25 96

Културен туризъм – Родопски кръстопътища


Туристически пакет

РОДОПСКИ КРЪСТОПЪТИЩА

(шест дни, дълъг маршрут)

ден. Пристигане в Брацигово – град-символ на Българското възраждане, на Априлското въстание и на Брациговската архитектурно-строителна школа.

Настаняванев къщи за гости или в хотелска база. Свободно време за почивка и обяд.

След обяда:

– разглеждане на Градски исторически музей, в който се съхраняват много снимки и документи, вещи и оръжие, проследяващи историята на селищата и борбите на техните жители по време на Априлското въстание. Музеят е част от Стоте национални туристически обекта. Тук се съхранява единственото оригинално в България „черешово топче”, както и  оригинално знаме на участниците в Априлското въстание;

– посещение на родната къща на Васил Петлешков;

– разглеждане на Експозиция „Брациговска архитектурна школа“, разположена в „Попова къща”, която представя дейността на брациговските майстори през Възраждането и Новото време;

– Етнографската експозиция в града, разположена в „Къневата къща”,

– църквата  „Св. Йоан Предтеча“, построена  през 1833г. и отличаваща се с оригинална висока камбанария.

Свободно време.

Вечеря с включен специалитет от Брациговската кухня.

ден. След закуска – екскурзия да селата Равногор, Розово и Жребичко. В село Розово – разходка до местността „Розовски врис” и защитеното вековно дърво Бук (Д.Р. № 515 ). Обяд в село Равногор и разглеждане останките на най-голямата тракийска куполна гробница в България (с диаметър 5,30 м.). Тя е изследвана от проф. Георги Китов през 1987 год. Тук е намерено уникално съкровище, което днес се намира в Регионален исторически музей Пазарджик. В село Жребичко (архитектурен резерват) – разглеждане на църквата „Св. Троица“, построена през 1831 г. В късния следобед – дегустация на вина в района на село Козарско и отпътуване за град Доспат. Настаняване в хотели и къщи за гости. Вечеря и нощувка.

ден. След закуска – образователна екскурзия до язовир „Доспат”. Разглеждане на язовира (общо около 3.30 часа в двете посоки, вкл. с разглеждането) и беседа за региона, за историята на язовира и за риболова в него. Екскурзията включва разходка с лодка до най-интересните и красиви заливи. Обяд в района на язовира.

След обяд – запознаване с Доспат. Посещение на Музея на родопската чешма, на туристическия информационен център, на изложбената зала в центъра и на специализираната постоянна изложба на Доспатската носия в читалище „Иван Вазов”.

Вечеря с местни специалитети. Възможност за организиране на фолклорна програма.

ден. След закуска – отпътуване за град Девин. Попътно разглеждане на римския мост „Кемера” край село Змеица и село Борино. Разглеждане на „Ягодинската пещера”, която се намира в живописното „Буйновско ждрело” и обяд в района на пещерата или в село Ягодина. След обяд – разглеждане на пещерата „Дяволското гърло”, разположена в защитената местност „Триградско ждрело” и на село Триград.

Пристигане в град Девин. Настаняване в хотел (къщи за гости). Вечеря и нощувка.

5 ден. След закуска – разглеждане на Девин. Посещение в Музейната сбирка на НЧ „Родопска просвета-1923“ в гр. Девин, чиято експозиция съхранява около 2000 експоната с местно и национално значение, разкриващи колко древна е историята на  човешко присъствие в региона: от времето на ранния неолит, през културата на траките, владичеството на римляните, историята на славяните и българите.

След обяд – разходка по екопътеката „Струилица-Калето-Лъката“, разположена в защитената местност „Поречието на река Девинска”. Възможност за минерален плаж и вечеря в ресторантите край басейна. Завръщане в града. Нощувка.

6 ден. След закуска  – свободно време в Девин. Възможност за организиране на спа-процедури с минерална вода или разходка с лодка по язовир „Цанков камък”. Обяд и отпътуване

 Западни Родопи, туристически маршрути, кръстопътища на времето

Виж още:

Кратък маршрут, Западни родопиКратък маршрут (3 дни):
Туристически пакет ПАМЕТ БЪЛГАРСКА